Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Bjerring kirke

 

Mammen Kirke er en kirke i Mammen Sogn i det tidligere Middelsom HerredViborg Amt, nu Viborg KommuneKor og skib, er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel.Kirken har ikke noget tårn, men et klokkespir.

Mammen kirkegårdByggeriet har tilknytning til Viborg Domkirke. Begge søjleportaler er bevaret, den sydlige tilmuret, den nordlige i brug. Sydportalen har dobbeltbue, søjlepar og to halvsøjler. Nordportalen har bueslag og dobbeltsøjler samt tympanon med dobbeltløver. I kirkens nordmur er bevaret fire romanske vinduer, som dog er noget omsat.

Selve kirkerummet (Skibet) blev forlænget mod vest i 1500-tallet. Kirken blev istandsat i 1885, hvor murene formodentlig er blevet noget omsat. Et våbenhus fra 1853 blev i 1964 erstattet af et våbenhus i tømmer og glas. I våbenhuset står et brudstykke af en sten med tegn samt en romansk olielampe i granit. På olielampens sider ses i relief arkader og cirkler med kors (eller ansigter?).
Kirkerummet har meget højt (5 m.) til det flade loft, koret har et hvælvet loft, som er lavet ii sengotisk stil, Korbuen er bevaret med profilerede kragsten, hvor der mod nord ses Korslam og rankeværk, mod syd er der indhugget en løve og rankeværk. Prædikestolen er fra nyere tid uden billeder i de fire felter. En særegen lysestage er ophængt på sydvæggen af kirkerummet. Nederst i kirken er det ophængt et tidligere alterbillede og et par billeder af Lasse Winsløw - www.lassewinsloew.dk

Altertavlen er fra omkring 1600, som står på et renoveret alterbord fra 2018, udført af multikunstneren Peter Ejlerskov. I hovedfeltet er i 2018 isat en glasmosaik af samme Peter Ejlerskov, som han kalder for 'Dråben'.

Se mere om renoveringen af Mammen kirke og en mulig tokning af "Dråben": http://peterejlerskov.com/ og

https://drive.google.com/file/d/1BnaQ0FtqajhkB8Ypne4aTiSHO_4D4dpe/view?u...


I øverste felt ses maleri fra 1884 af den danske genremaler Wenzel Ulrik Tornøe (1844 – 1907), som viser Maria Magdalenes møde med den opstandne Jesus i gravhaven.

se www.gravsted.dk/person.php?navn=wenzeltornoee              


Den romanske døbefont af granit har glat kumme med tovsnoning øverst.        


Se omtale af Mammen kirke fra ca. år 1900: www.runeberg.org/trap/3-4/0759.html
og se flere billeder af Mammen kirke på www.danmarks-største-kirkegalleri.dk


Se eller hent folder om Mammen kirke:
https://drive.google.com/file/d/1Jr6xVIuRo16KOHqeSRdZngDKGpWujRZF/view?u...